Hogyan tudhatod meg, van-e ólom a csapvizedben? ~ Olommentesviz.hu

Hogyan tudhatod meg, van-e ólom a csapvizedben?

Talán első hallásra furcsának tűnhet az ivóvíz és az ólom kapcsolata, de sajnos az a rossz hír, hogy ez nem csupán egy légből kapott mese. A vezetékes víz kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmazhat ólmot, ami korántsem veszélytelen az egészségedre és a családod egészségére nézve. Most annak jártunk utána, hogy mennyi ólom van a csapvízben, és hogyan szabadulhatsz meg tőle.

Mennyire egészségtelen az ólom ?

Röviden: nagyon. Az ólom kitűnő alapanyag, ha fémek előállításáról van szó, azonban korántsem olyan jó, ha a szervezetedben is megtalálható. Mivel a vízvezeték rendszerek egy része még mindig ólomból van, elkerülhetetlen, hogy idővel a rajta átfolyó vízbe is belekerüljön. 

A krónikus ólommérgezésnek olyan általános tünetei vannak, mint a fejfájás, émelygés, depresszió és a fáradékonyság is, így feltűnésükkor nem könnyű megállapítani, hogy a panaszok hátterében az ólom áll. Gyakran hosszú évek kellenek, hogy a szervezet „megteljen” a méreganyaggal, és nyilvánvalóvá váljon az ólommérgezés – addig azonban észrevétlenül roncsolja a szervezeted.

Kivéve, ha a háztartásban várandós nő, kisbaba vagy kisgyermek is él – a magzatra illetve a gyerekekre ugyanis sajnos sokkal súlyosabb hatást gyakorol az ólommérgezés, és már rövid távon is fejlődési rendellenességekhez vezethet. 

Hazánkban a jelenleg is érvényes egészségügyi határérték 10 mikrogramm/literben van meghatározva, ami önmagában is sok, de rengeteg háztartás van, ahol még ennél is több, a határérték sokszorosa mérhető. Az ólomtartalom vizsgálatnak azonban van egy speciális jellemzője, amire később kitérünk.

Hogyan győződhetsz meg róla, hogy mennyi ólom van a saját csapvizedben ?

Jelenleg 3 lehetőség is adott, hogy utánajárj, a te otthonodban mekkora a víz ólomszennyezettsége. 

1. Lakossági térkép az ólomszennyezettség mértékéről

Egy 2017-ben elindult Európai Uniós pályázat keretén belüli vizsgálatsorozat (EFOP 1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”), kapcsán elkészült Magyarország ólomkockázati térképe. A vizsgálat során az adott területen lévő épületek átlagéletkorát vették figyelembe, így tudták megállapítani, hogy az adott háztömbben mekkora valószínűséggel lehet a megengedettnél magasabb ólomtartalom a vízben. 

Az országos térképet itt megtekintheted, és a becslések alapján láthatod, hogy otthonod milyen fokú ólom kockázattal rendelkezik. 

2. Ingyenes vízvizsgálat

A térkép kitűnő kiindulópont lehet, de semmiképpen sem javasoljuk, hogy csak eszerint ítéld meg a rád vonatkozó veszély súlyossági fokát. A pirossal jelölt háztömböknél rendkívül nagy eséllyel magasabb az ólom jelenléte az egészségügyi határértéknél, de ott is előfordulhat, ahol semmi jelölés nincs. Ne feledd, hogy a térkép nem mérés alapján készült, hanem statisztikai alapokon nyugszik!

Érdemes minél előbb egy laboros vízvizsgálatot kérned, ami pontos értékekkel szolgál az adott pillanatban átfolyó víz minőségéről. Különösen akkor, ha veszélyeztetett is él a háztartásban!

Előfordulhat, hogy egy pirossal jelölt háztömbben a mérési adatok negatívak lesznek a magas ólomszennyezettség ellenére is. A jelenség mögött sok ok állhat: az egyik, hogy egy társasház esetében mások is befolyásolhatják a vízvezeték használatát, így gyakran a már frissen átfolyó víz kerül mérésre, nem pedig az órák óta „pangó”, amiben az ólom a legnagyobb mennyiségben lehet jelen. Mindenképp azt javasoljuk, hogy a sárgával, vagy pirossal jelölt háztömbökben a negatív eredmények után is legyen egy ismételt mérés egy másik időpontban, így lehetsz a lehető legbiztosabb az eredmények pontosságában. 

Mi magunk is többször tapasztaltuk ezt a jelenséget egy-egy épületünknél. Az egyik esetben egy negatív eredménnyel zárult mérést ismételtünk meg később, ami meglepő adatokkal szolgált: a második vizsgálat megmutatta, hogy ugyanabban az ingatlanban valójában a határérték húszszorosa van jelen. Ez az eset is bizonyítja, hogy ha az első vizsgálat eredményeit elfogadták volna a tulajdonosok, akkor az egészségük látta volna kárát. 

Egy másik épület esetében is találkoztunk ellentmondásokkal. Ebben az esetben a háztömb sárga besorolásba került, ami a mérsékelt veszélyeztetettséget jelöli, a felújítás közben azonban jócskán találtunk ólomvezetékeket a falban, amik alattomosan mérgezték a tulajdonosokat.

A tájékozódás, és a vizsgálatok tehát mindenképpen hasznosak, de korántsem elegendőek, ha nem teszed meg a szükséges óvintézkedéseket. A lehetséges megelőzési formákról itt olvashatsz bővebben.

Hol vizsgáltasd be a csapvizet ?

A korábban már említett Uniós pályázat lehetőség ad, hogy a lakossági fogyasztók ingyenes vizsgálatot igényeljenek 2020. március 31-ig. Mint a legtöbb ilyen lehetőség esetén, rendkívül nagy az érdeklődés, így a szervezők kénytelenek választani a beérkezett igények közül. A döntésük nagy mértékben függ attól, hogy mely térségekből van szükségük pontosabb eredményekre. Ne lepődj meg, a bevizsgálásra hónapokat kell várni a minták beküldését követően, így tehát nem ez a leggyorsabb módja, hogy megtudd, biztonságban van-e a családod. A pályázati kiírást itt találhatod.

A koronavírus járvány miatt a Hivatal az erőforrásait átcsoportosította A vizsgálatok aktuális elérhetőségéről érdeklődj az NNK-nál:
Országos Közegészségügyi Intézet, Vízhigiénés osztály;
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6, olom@oki.antsz.hu

3. Akkreditált vízvizsgálati laboratórium

Ha nem szeretnél hónapokat várni, akkor lehetőséged van vízmintát küldeni akkreditált vízvizsgálati laborokba is, ezek azonban költségekkel járnak. Egy minta laboratóriumi vizsgálata 5-10 ezer forintba kerülhet. A pontos eredmények érdekében érdemes 2 mintát megvizsgáltatni: az egyik egy reggeli csapnyitás utáni minta legyen, a másik pedig egy 1-3 perces folyatást követő minta. 

Eldöntheted, hogy te magad veszed le a mintát egy jól kitisztított palackba, vagy szakértőket hívsz házhoz, aminek további költségei lehetnek lakóhelyedtől függően. 

Ha pedig elszomorító eredményeket kapsz, ne csüggedj, segítünk, hogyan szabadulj meg az ólomtól!

Foglaljuk össze, hogyan bizonyosodhatsz meg otthonod vízminőségéről:

Ha tetszett a cikk, szólj hozzá, vagy oszd meg ismerőseiddel.

Ha szeretnél többet megtudni a csapvíz ólomszennyezettségéről, töltsd le az ingyenes e-book-ot az oldal jobb oldalán. A legfrissebb hírekért látogasd meg és kedveld Facebook oldalunkat.

Szólj hozzá!

Rólunk

A tiszta egészséges ivóvíz “megszállotjai” vagyunk. Fáradhatatlanul keressük a hatékony és gazdaságos vízszűrő megoldásokat, amelyekkel tiszta-, friss ivóvízhez juthatunk kényelmesen, megfizethető áron az ásványvizes palackok környezetterhelése nélkül.

Ezen a weboldalon egy égető problémát a csapvíz ólomszennyezettségének kérdését járjuk körbe. Bemutatjuk a legkorszerűbb ólomszűrő víztisztító berendezéseket, amelyekkel az otthonodban -akár már holnaptól- kifogástalan minőségű, ólommentes víz folyhat a csapból.

A csapvízben lévő ólom a régi épületek lakóinak közel 50%-át érinti. Hogyan teszelheted a csapvized és mit tehetsz, ha magas ólomtartalmú víz folyik a csapodból? Töltsd le az ingyenes ebook-ot a legfontosabb információkért.

Legújabb bejegyzések

Kövess Facebook-on!

Scroll to Top

Tölts le az E-book-ot ingyenesen!

A csapvízben lévő ólom a régi épületek lakóinak közel 50%-át érinti. Hogyan tesztelheted a csapvized és mit tehetsz, ha magas ólomtartalmú víz folyik a csapodból? Töltsd le az ingyenes E-book-ot a legfontosabb információkért.