Miért nem mindegy, milyen víztisztítóval szűröd ki az ólmot ? ~ Olommentesviz.hu

Miért nem mindegy, milyen víztisztítóval szűröd ki az ólmot ?

A Te lakásod is veszélyeztetett övezetben van és ólommal szennyezett víz folyik a csapból? Szeretnéd megóvni a családod egészségét egy vízszűrő segítségével? Remek döntés! De érdemes alaposan megnézni, mert nem minden ólommentes, ami szűrt víz…

Gyakran apró és láthatatlan dolgok veszélyeztetik az egészségünket, amik ellen nehezen vértezhetjük fel magunkat. Olyan alapvető, az élethez elengedhetetlen dolgok is lehetnek károsak, mint az ivóvíz. Ha régi a vízvezeték, könnyen ólom kerülhet a szervezetünkbe. Ez felnőttek számára is számos betegség forrása lehet, de a kisgyerekek, kisbabák és a magzatok egészségére viszont rettenetesen káros! Ilyenkor logikus döntés egy vízszűrő berendezés felszerelése, de ebből is alaposan meg kell nézni, milyet választunk.

Minden a készülék minőségén múlik

Vannak olyan esetek, amikor nem érdemes az olcsóbbat venni: a minőségi dolgok hosszútávon megtérülnek. Nem beszélve arról, hogy sok esetben az egészség megőrzését kizárólag az első osztályú termékek biztosítják. Ilyen egy minőségi bőrcipő, vagy egy kiváló, elektromos fogkefe. A többszöröse lehet az átlagos árnak, de sok orvosi és gyógyszertári számlától megkímélhet a következő években.

Egy kicsit kevésbé magától értetődő lehet az, ha a víztisztító készülékekre gondolunk, hiszen elvileg mind ugyanarra képes: megtisztítja az ivóvizet. De ez egyáltalán nem így van, sőt! Ha rosszul választasz, a nem megfelelő anyagokból gyártott szűrő rendszer nemhogy csak nem hatékonyan szűri ki a káros anyagokat a vízből, hanem akár magából a készülékből is káros anyagok oldódhatnak az ivóvízbe.

Éppen azért, azok a cégek, amelyek víztisztító készülékeket gyártanak, igyekeznek különböző módon bizonyítani és biztosítani az ügyfélkörüknek, hogy termékeik elsőosztályúak. Ilyen törekvés például az, hogy a víztisztító készülékeket a gyártók saját minőségellenőrző eljárásaikon túl kisebb-nagyobb, független minősítő laboratóriumok vizsgálatainak is alávetik. Ezzel megmutathatják készülékeik alkalmasságát és hatékonyságát a fogyasztóknak.

Az NSF, a nemzetközi minősítő intézet

A nemzetközi minősítő intézetek közül az amerikai NSF az egyik legnagyobb és legismertebb. Az 1944-ben alapított nonprofit szervezetnek fontos szerepe van a termékek biztonságának tanúsításában az egész világon. A minősítés terén egyaránt foglalkozik az élelmiszerek, a víz, a beltéri levegő és környezet vizsgálatával. 

Az NSF a termékek tesztelését és az anyagok elemzését előzetes bejelentés nélkül végzi el, üzemi vizsgálatok során állapítja meg minőséget, illetve jelzi, hogy mi mennyiben bizonyult ideálisnak a folyamat kapcsán. A termék fejlesztésének minden aspektusát alaposan kiértékeli, mielőtt kibocsátaná a tanúsítványt. 

Az NSF a legtöbb víztisztítási eljárásra dolgozott már ki protokollokat, így általános felhasználásra az NSF/ANSI 42, ozmózis víztisztítókra NSF/ANSI 58, vízlágyító készülékekre NSF 44, UV fertőtlenítő egységekre NSF/ANSI 55, vízdesztillálókra NSF/ANSI 62 minősítési rendszert használja. 

Mi az NSF/ANSI 53 ?

Az NSF/ANSI 53 eljárást, többek között azokra a készülékekre alkalmazzák, amelyek képesek az emberi szervezet számára káros anyagok eltávolítására. Ezeknek az anyagoknak a listáját aktuálisan az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal határozza meg. 

Természetesen a listán ott szerepel a számunkra is fontos ólom. A Hivatal ennek megállapítására a következő tesztet végzi el. A készüléknek a megengedett hatátértéket 10x-en meghaladó ólomtartalmat kell biztonságos szintre csökkentenie. A vizsgálatot többször is megismétlik, a szűrőbetéteknek a teljes élettartam alatt bizonyítani kell, hogy a hatékonyságuk nem csökken. 

Amikor víztisztítót vásárolsz, többféle kategória közül választhatsz, érdemes odafigyelni arra, hogy nem mindegyik képes az ólom szűrésére! A kiválasztott készüléket érdemes ellenőrizni a szervezet által megadott nyilvános linken, ahol az NSF által ólomra is bevizsgált, tehát NSF/ANSI 53-as minősítéssel rendelkező készülékek listáján.

Ki figyel az ólombiztos rendszerekre Magyarországon?

Magyarországon az ANTSZ és az NNK végzi az általános felhasználású víztisztító készülékek vizsgálatát, azonban az ellenőrzés egyszeri, és a kritériumok közel sem olyan magasak, mint az említett szervezetnél. A háztartási víztisztítók egyszerű alap engedélyezési eljárásánál azt ellenőrzi a Hivatal, hogy a készülék nem jelent-e egészségügyi kockázatot a fogyasztóra. Ellenőrzik a gyártásnál felhasznált, vízzel érintkező anyagok minőségét, és ha megfelelőnek találnak mindent, tanúsítják, hogy a víztisztító “nem rontja el” a csapvizet. 

Ez a vizsgálat nem foglalkozik a készülékek szűrési hatékonyságával, vagy azzal, hogy a tisztító bírja-e a strapát akkor is, ha már egy ideje üzembe helyezték. Az egyetlen feladata, hogy kiszűrje a rossz minőségű, bizonytalan eredetű-, fogyasztókra kockázatot jelentő készülékeket, amelyek az első pillanattól kezdve nem állják meg a helyüket.

Az EU projektje: ők is beszálltak a tesztelésbe

Az EU által finanszírozott EFOP-1.8.0-VEKOP-17-000001-2017 pályázat fontos része a hazai ólomhelyzet feltérképezésén túl, hogy hatékony víztisztító megoldásokat mutasson az ólomszennyezésben érintetteknek. Az ide benevezett víztisztítóknak sincs egyszerű dolguk, a projekt vezetői szigorúbb előírást határoztak meg az NSF-nél is. A kritérium szerint 150 ppb ólomtartalmat -ez 15x haladja meg a jelenlegi Magyarorsrzági felső határértéket- kell a készüléknek egészséges szintre csökkenteniük. 

A szűrőrendszerek vizsgálata természetesen ebben az esetben is a bennük dolgozó szűrőbetétek teljes élettartama alatt tart, ami akár 6-12 hónap is lehet. A teszteket akár havonta elvégzik, egy készülék csak akkor kaphat ajánlott minősítést, ha minden vizsgálaton maradéktalanul megfelelt a szigorú követelményeknek. 

Jelenlegi információink szerint az NNK vizsgálatára mindössze néhány készüléket listáztak be magyarországi forgalmazók közül a cikk megírásáig. Ezek közül kizárólag a Doulton Ultracab készülékek vizsgálatát zárták le alkalmas minősítéssel a Hivatal munkatársai (2020.01.08-án) A víztisztító vizsgálatok által a készülékekre vonatkozó összesítő, hivatalos tájékoztatást 2020 nyarára tervezték, de a koronavírus járvány miatt ez bizonytalan időre eltolódik. Ezért ha most vásárolsz víztisztító készüléket, akkor a Doulton Ultracab az egyetlen típus, amiben 100%-ig megbízhatsz.

Miért fontos mégis az EU és az ANTSZ vizsgálata az ólom esetében?

Felmerülhet a kérdés, hogy a nemzetközi teszt mellett az ANTSZ vizsgálatra miért lehet szükség. Nos, a szigorú eljárásokat egy közelmúltbeli esetnek köszönhetjük. 2016-ban az amerikai Newark városában ólommal szennyezett csapvizet mutattak ki, amely több ezer ember egészségére volt súlyos hatással.

A krízisre a város vezetése példás gyorsasággal cselekedett, víztisztítók és palackozott vizek kerültek a háztartásokba. Igen ám, de az ellenőrző vizsgálatok kimutatták, hogy a lakosságnak kiosztott, NSF által tesztelt és korábban a Flinti ólomkatasztrófa során is alkalmazott készülékek Newark-ban nem működtek kellő hatékonysággal. Ennek az volt az oka, hogy a városi vízmű egy olyan tisztítási és vízkezelési eljárást alkalmazott, ami rontotta a más körülmények között megfelelő NSF minősítéssel rendelkező készülék hatásfokát.

Ezért fontos, hogy itt Magyarországon a helyi körülmények között is ellenőrizzék a készülékeket, hogy ne fordulhasson elő Newark-hoz hasonló eset. Egy NSF által tesztelt vízszűrő és annak beüzemelésekor elvégzett ANTSZ illetve EU vizsgálat tulajdonképpen egymás kiegészítői, egyikkel sem lehet kiváltani a másikat.

Mire kell figyelni a víztisztító készülékek kiválasztása során?

Ahogy azt cikkünkben folyamatosan hangsúlyoztuk, aranyszabály, hogy olyan víztisztítót válassz, amely az ólomra vonatkozó szigorú vizsgálatoknak is megfelelt. 

Normál esetben azt mondanák, hogy a választáshoz nézd meg az NSF által bevizsgált készülékek listáját, majd az NNK által később nyilvánosságra hozott, itthoni körülményekre ajánlott típusokat. Olyan készüléket válassz, amely mindkét teszten jól szerepelt.

A független, az üzletágban érdekeltséghez nem kötődő szervezet, illetve EU által támogatott projekt kutatóitól származó szakvéleményre mindig lehet építeni. Ha már van készüléked, akkor is ajánljuk annak ellenőrzését, hogy bizonyította-e hatékonyságát ólomszennyezés esetén is. 

Gyakorlatilag viszont nem szükséges megfutnod ezeket a köröket, hiszen tudjuk, hogy mindössze egyetlen készülékcsalád szerepelt kiváló eredménnyel mindkét teszten: ha a Te otthonodban is ólommal szennyezett a csapvíz, akkor feltétlenül a Doulton Ultracarb vízszűrőt válaszd saját, és családod érdekében!

Szólj hozzá!

Rólunk

A tiszta egészséges ivóvíz “megszállotjai” vagyunk. Fáradhatatlanul keressük a hatékony és gazdaságos vízszűrő megoldásokat, amelyekkel tiszta-, friss ivóvízhez juthatunk kényelmesen, megfizethető áron az ásványvizes palackok környezetterhelése nélkül.

Ezen a weboldalon egy égető problémát a csapvíz ólomszennyezettségének kérdését járjuk körbe. Bemutatjuk a legkorszerűbb ólomszűrő víztisztító berendezéseket, amelyekkel az otthonodban -akár már holnaptól- kifogástalan minőségű, ólommentes víz folyhat a csapból.

A csapvízben lévő ólom a régi épületek lakóinak közel 50%-át érinti. Hogyan teszelheted a csapvized és mit tehetsz, ha magas ólomtartalmú víz folyik a csapodból? Töltsd le az ingyenes ebook-ot a legfontosabb információkért.

Legújabb bejegyzések

Kövess Facebook-on!

Scroll to Top

Tölts le az E-book-ot ingyenesen!

A csapvízben lévő ólom a régi épületek lakóinak közel 50%-át érinti. Hogyan tesztelheted a csapvized és mit tehetsz, ha magas ólomtartalmú víz folyik a csapodból? Töltsd le az ingyenes E-book-ot a legfontosabb információkért.