A Doulton víztisztítók története ~ Olommentesviz.hu

A Doulton víztisztítók története

Miért pont a Doulton? Azért ajánljuk ezeket a víztisztítókat, mert kiváló minőségűek, megfelelnek a legszigorúbb követelményeknek és mert a cég komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalást is. De azért büszkék vagyunk arra is, hogy ilyen izgalmas, többszáz évre visszanyúló története van:)

A tiszta víz mindig is az élet forrása volt. A kezdetekben, amikor még az emberiség a természettel összhangban élt, a természetes vizek, a folyók, patakok és a források megfelelő minőségű ivóvizet tudtak biztosítani a helyieknek. Az idő előrehaladtával azonban a rohamosan növekvő népesség és az ipar súlyosan szennyezte a környezetet. A XIX. században már sok helyen okozott fejtörést a tiszta ivóvíz biztosítása, ezzel megteremtve az igényt a különböző víztisztító eszközökre.

A kezdetek

Névadónk, John Doulton 1815-ben minden megtakarítását egy Temze partján lévő fazekas manufaktúrába fektette. A cég fő profiljába eleinte a kerámia mellszobrok, tárolóedények és étkészletek készítése tartozott. Az ipari forradalom előrehaladtával Doulton törekedett a kerámia iparban való felhasználására is. John-nak 8 gyermeke született, közülük Henry volt az, aki felvirágoztatta és világhírűvé tette a céget.

Az ipari forradalom, a különböző ipari melléktermékek és a kezeletlen szennyvíz folyóba engedésének következtében a Temze vízminősége nagyon leromlott. Egy korabeli, 1827-es írás így írt a Temzéről: „A látványa sértő, még rágondolni is felkavaró és káros az egészségre.” Henry felismerte a tiszta ivóvíz fontosságát, és még ebben az évben kerámia szűrőket kezdett gyártani. 

Az elgondolás alapját a természetből merítette, hiszen a kerámia úgy szűri meg a vizet, mint a természetben a különböző kőzetek. Az ő elképzelése szerint a víz több szűrőn folyt keresztül, melyek megkötötték a különböző szennyeződéseket és káros anyagokat, így a folyamat végére a víz iható minőségű lett. A másik nagy előnye az volt, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és nyomelemeket a szűrő átengedte. Az első Doulton vízszűrők kezdetben földet és agyagot használtak filter gyanánt. 

A mai Doulton vízszűrők egyik különlegessége a külső, ezüsttel kombinált kerámia réteg, amely időközben több szűrési lépcsővel egészült ki.

Az élet Viktória királynő korában

Viktória Királynő trónra lépésének idejére a Doulton már egy Európa szerte jól csengő és ismert név volt a jó minőségű iparcikkei, cserépedényei miatt. Termékeit előszeretettel használták az iparban is. Az 1830-as években Viktória királynő is felismerte az ivóvíz minőségéből fakadó egészségügyi kockázatokat, és felkérte Doultont, hogy készítsen vízszűrőt a királyi udvartartásnak.

Doulton a gravitáció elvén működő kőedényszűrőt talált fel, amely a kerámiaszűrő technológiáját ötvözi a kézzel készített kerámia víztartállyal. A királynőnek olyannyira tetszett ez a megoldás, hogy megengedte Doultonnak, hogy a termékeit a címerével díszítse.

1846-ra a gyár a szennyvízkezelés élvonalába tört, és az általa szabadalmaztatott technikák megannyi angol nagyvárosban biztosították a megfelelő tisztaságú ivóvizet. Doulton szakszerűsége és előrelátása nélkül a tömegek számára is elérhető megfelelő ivóvíz biztosítása csak évtizedek múlva lett volna elérhető – ki tudja, hogy hány emberélet árán.

Bemutatkozik a baktériumszűrő

1862-ben Louis Pasteur baktériumkísérletei megdöntötték a spontán generáció elvét. A korábbi elképzelés azon a feltevésen alapult, hogy az élet saját magától is ki tud alakulni, de Pasteur kísérletei, hogy minden mikroorganizmus más mikroorganizmusokból származik. 

Ezek a felfedezések lehetővé tették egy olyan porózus kerámia kifejlesztését, amely képes kiszűrni ezeket az apró organizmusokat. Doulton az újfajta szűrőkbe kovaföld patronokat készített, amelyek képesek voltak eltávolítani a baktériumoknak több mint 99%-át.

A királyi vízszűrő

Viktória királynő 1901-es halálát követően VII. Edward király lovaggá ütötte Henry Doulton-t, és 1902-ben engedélyezte, hogy cége használja a „Royal”, azaz a királyi előtagot. Emellett a Chicagóban és Párizsban megrendezett nagyszabású kiállításokon is számos kitüntetésben volt része. A gyártást áthelyezték Anglia középső részébe, amely történetesen a staffordshire-i fazekasság szülőhelye volt.

1906-ban a Doulton bemutatott egy szűrőt, amely ugyanolyan hatékonysággal szűrte meg a szennyeződéseket, mint a Louis Pasteur által, Franciaországban kifejlesztett szűrő. Nem sokkal később a kórházak, laboratóriumok körében gyorsan elterjedt a használata, és elkezdték alkalmazni a háztartási vízszűréshez is az egész világon. 

A Doulton vízszűrők népszerűsége mind a mai napig töretlen, és mára már a világ több mint 140 országbába szállít készülékeket a gyár.

Ma már a fenntarthatóság a fő szempont

Míg az ipari forradalom idején a kezeletlen szennyvíz, illetve a különböző ipari melléktermékek és hulladékok szennyezték a folyóvizeket, addig a XXI. században a műanyagszennyezés jelenti a legnagyobb problémát. A műanyag jelentős gonddá vált, és sokkoló szinten pusztítja az életet. 

2016-ban több mint 500 milliárd műanyag palackot vásároltak az emberek világszerte, és sajnos ennek csak töredékét sikerült újrahasznosítani. 

Ennek az elképesztő mennyiségnek jelentős részét a műanyag vizespalackok teszik ki. 

Köztudott, hogy a műanyag lassan, több száz vagy akár ezer év alatt bomlik le, és a bomlási folyamatok során a műanyag mikrorészecskékre esik szét. Ezek a részecskék könnyen beszivárognak a talajba és a természetes vizekbe, ezzel közvetlenül mérgezve az ivóvizet. 

Kimutatható az is, hogy a műanyag vizespalackok falából is ki tudnak oldódni bizonyos műanyag származékok a benne tárolt vízbe, vagyis a palackozott ásványvíz korántsem annyira egészséges, mint gondolnánk.

A víztisztítók használata tehát nem csak egészségtudatos, hanem környezettudatos döntés is egyben.

Társadalmi szerepvállalás

Az alapvető emberi jogok értelmében minden embernek joga van a tiszta ivóvízhez, azonban sajnos a világ számos pontján még mindig nehézséget okoz ennek biztosítása. A kezeletlen, potenciálisan veszélyes víz az éhínséggel, háborúkkal sújtott vidékeket érinti a legjobban. Az itt élők többszörösen ki vannak szolgáltatva a vízben lévő baktériumok támadásának, ami a megfelelő orvosi ellátás hiányában gyakran végzetes is lehet. 

A Doulton vízszűrő rendszerek percek alatt képesek megtisztítani és ihatóvá tenni a kezeletlen vizet. Hordozhatóságukból adódóan bárhol könnyen lehet alkalmazni őket. A cég évek óta együttműködik az ENSZ humanitárius szervezeteivel és különböző vízügyi szakemberekkel, valamint forgalmazókkal. 

A cég számos olyan városi és vidéki közösségfejlesztési programot indított, melynek a fő célja a biztonságos élethez megfelelő infrastruktúra kiépítése.  Ide tartozik a megfelelő minőségű ivóvíz-ellátás is. A Doulton évente vízszűrők ezreit küldi katasztrófa-sújtotta területekre, illetve olyan helyekre, ahol szükség van rájuk. Ilyen például a 2011 óta polgárháborúval küszködő Szíria, ahol a folyamatos harcok miatt az egyik legnagyobb menekültválság alakult ki. A menekülttáborok ivóvízellátásban is nagy szerepet játszanak a Doulton vízszűrői.

A szűrőrendszerek egyesített és fontos szerepet játszanak a humanitárius segítségnyújtásban minden kontinensen. Az ENSZ nyomornegyed-regenerációs projektje Kenyában, a Lifewater közösségi projektei Haitin és Tanzániában, valamint különféle kampányok Afganisztánban és a Közel-Kelet számos más országában is – ide tartoznak. A vízszűrő rendszerek bizonyítottan pozitív hatással vannak az infrastruktúrára, az oktatásra és a kilátásokra. A hozzáférhető tiszta ivóvíz csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát.

Garancia a minőségre

A Doulton termékek kiválóságát a 140 országba való exportáláson kívül az is jól mutatja, hogy a szűrők elnyerték a NSF/ANSI 53-as tanúsítványt a legnevesebb nemzetközi minősítést, ami az ólom eltávolításának képességét is igazolja. Jelenleg egyetlenként Magyarországon is sikeresen teljesítette az ANTSZ ólomszűrő víztisztítókkal szembeni elvárásait.

Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan cég termékeit kínálhatjuk, amelyik megfelel a legmagasabb kritériumoknak, izgalmas, több évszázados múltra tekinthet vissza, és ennyire fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást is!

Szólj hozzá!

Rólunk

A tiszta egészséges ivóvíz “megszállotjai” vagyunk. Fáradhatatlanul keressük a hatékony és gazdaságos vízszűrő megoldásokat, amelyekkel tiszta-, friss ivóvízhez juthatunk kényelmesen, megfizethető áron az ásványvizes palackok környezetterhelése nélkül.

Ezen a weboldalon egy égető problémát a csapvíz ólomszennyezettségének kérdését járjuk körbe. Bemutatjuk a legkorszerűbb ólomszűrő víztisztító berendezéseket, amelyekkel az otthonodban -akár már holnaptól- kifogástalan minőségű, ólommentes víz folyhat a csapból.

A csapvízben lévő ólom a régi épületek lakóinak közel 50%-át érinti. Hogyan teszelheted a csapvized és mit tehetsz, ha magas ólomtartalmú víz folyik a csapodból? Töltsd le az ingyenes ebook-ot a legfontosabb információkért.

Legújabb bejegyzések

Kövess Facebook-on!

Scroll to Top

Tölts le az E-book-ot ingyenesen!

A csapvízben lévő ólom a régi épületek lakóinak közel 50%-át érinti. Hogyan tesztelheted a csapvized és mit tehetsz, ha magas ólomtartalmú víz folyik a csapodból? Töltsd le az ingyenes E-book-ot a legfontosabb információkért.