Rövid- és hosszútávú megoldások, ha ólommal szennyezett a csapvized ~ Olommentesviz.hu

Rövid- és hosszútávú megoldások, ha ólommal szennyezett a csapvized

A csapvizek ólomtartalmával kapcsolatban mai napig zajlanak viták. Vannak, akik tagadják, hogy a csapból folyó víz egészségre káros mennyiséget tartalmazna, míg mások igyekeznek felhívni a figyelmet az ebben rejlő veszélyekre. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, nézzük, mi a helyzet valójában!

Miért fontos, hogy van-e ólom a vízben?

Az ólom rendkívül kedvelt alapanyag, ugyanis könnyen megmunkálhatónak számít. Nem véletlen tehát, hogy megtalálható vízvezetékeink anyagának összetételében is. Ha pedig a vezetékes víz ezen keresztül folyik, akkor elkerülhetetlen, hogy az ólom valamilyen formában a vízbe bekerüljön. A kérdés az, hogy kell-e attól tartani, hogy mindez az egészségre káros hatással van, vagy ez is könnyedén kiválasztódik a szervezetedből?

A válasz sajnos igen, kell tőle tartani. Az ólomtartalmú víz hosszútávon káros egészségügyi következményekkel járhat, és a krónikus ólommérgezés észrevétlenül okozhat elváltozásokat a szervezetben. A problémát fokozza, hogy a mérgezés tünetei könnyen összetéveszthetőek más, nem súlyos betegségek tüneteivel, így sokan csak későn szereznek tudomást a problémáról. A szervezetben felhalmozódott ólmot olyan általános tünetek jelzik, mint a fejfájás, hasi fájdalmak, így egy vizsgálat esetén könnyedén elkerülheti még az orvosok figyelmét is. 

Pedig ha már felmerül az ólommérgezés gyanúja, a diagnosztizálása egészen egyszerű és gyors lehet. Attól függően, hogy az ólom milyen mennyiségben és koncentrációban van jelen a szervezetben, eleinte a csontokból mutatható ki a jelenléte, később már a vérből, azt követően pedig a vizeletben is megjelenik. 

Visszatérve pedig a csapvíz és az ólom kapcsolatára, ha belegondolsz, hogy hányszor iszol egy nap csapvizet, akkor te is észreveheted, hogy bizony Te is veszélynek vagy kitéve.

Hogy kerülhet ólom az ivóvízbe?

Az ólom a vízvezeték csövéből oldódik ki, amikor a víz „pang” benne. A kioldódás mértékét és gyorsaságát több minden is befolyásolja, mint például a víz keménysége, annak PH-értéke és hőmérséklete, a csőben eltöltött idő, sőt még a felhasznált tisztítószerek is. Bár a vízművek már szinte az összes régi ólomvezetéket kicserélte, a gondoskodás csak a vízóráig tart – a régi építésű társasházakban pedig a mai napig sok helyen ólomból vannak még a csövek.

A rossz hír az, hogy az ólom akár már 30-60 perc alatt is elérheti a legmagasabb koncentrációt. A társasházakban különösen nehéz pontosan meghatározni az ólomszintet, hiszen ha valaki a házban a mérés előtt hosszan folyatja a vizet, azzal megszabadul a legmagasabb ólomtartalmú víztől, vagyis kiengedi az úgynevezett ólomdugót, ezt követően pedig a mérések során jóval alacsonyabb mennyiség mutatható ki. A probléma tehát a valóságban sokkal súlyosabb, mint amilyennek látszik.

Van megoldás!

A hosszútávú megoldás az összes ólomvezeték lecserélése, ez azonban idő- és pénzkérdés, ráadásul komoly falbontással jár, amit nem minden társasház engedhet meg magának.

Pedig a helyzet kezelése azonnali megoldásokat kíván. Szerencsére vannak trükkök és más lehetőségek, hogy megóvd szervezeted az ólom káros hatásaitól.

1. Várj türelemmel !

Mivel a legmagasabb ólom tartalma a csőben álló víznek van, ezért a legegyszerűbb megoldás, ha az ivóvizet, vagy főzésre szánt vizet kifolyatod előbb a csövekből. A csövek állapotától és életkorától is függ, hogy a már átfolyó víz mekkora mennyiségben tartalmaz ólmot, de ezzel a praktikával nagy mértékben csökkentheted a mérgező anyag jelenlétét. Kisebb házak esetében elegendő lehet 1 percig folyatni a vizet, míg nagyobb épületeknél akár 5 percbe is telhet, hogy teljesen ólommentes, vagy kisebb mértékben szennyezett vízhez juss. 

Hogy elkerüld a pazarlást, érdemes utána rögtön kancsóba, vagy palackba tölteni vizet, ami elegendő lehet egész napra. Ügyelj arra, hogy a víztároló edény üveg legyen, vagy műanyag esetén BPA mentes, jó minőségű! Semmiképpen nem ajánljuk az ásványvizes palackok használatát, ezek ugyanis csak egyszer használatosak, és hosszútávon más egészségre káros anyagokat juttatnak a bennük tárolt folyadékokba!

2. Vízszűrő berendezés telepítése

A középtávú megoldások közé tartozik a háztartási ivóvízszűrő berendezés telepítse. Egy jó választással akár a határértéket meghaladó mennyiség esetén is előállítható teljesen tiszta víz. 

Napjainkban ez az egyik legkedveltebb és leggyakrabban alkalmazott megoldás, hiszen elérhető áron nyújtanak biztos eredményt. Ezzel az opcióval ráadásul nagyon sok felesleges költségtől és vesződéstől óvhatod meg magad, azáltal, hogy nem kell többé palackozott ásványvizet venned. Nem mellesleg környezetkímélő megoldás is, hiszen nem termelsz felesleges műanyag hulladékot. 

Ezek a berendezések nem csak ólommal szennyezett vizek esetén nyújtanak megoldást, hanem bármilyen más szennyeződést kiszűrnek a vízből, pillanatok alatt. Fontos azonban tudni, hogy a vízszűrök nem minden típusa képes az ólmot is eltávolítani a vízből, így, ha ilyen típusú fertőzéstől szeretnéd megvédeni szeretteid, akkor ügyelj arra, hogy az ólom szűrésére is alkalmas készüléket válassz! 

3. Hosszútávú megoldás: vízvezeték csere

Nyilvánvalóan egy társasház esetében nem kivitelezhető a teljes vízhálózat cseréje, de egy régebbi építésű, felújítandó ház esetében erősen javasolt. Nem érdemes a felújítás során ezen spórolni, hiszen az egészség nem megvásárolható, ha már beütött a baj. Jelenleg ez az egyetlen és végleges megoldás a szennyezés megszüntetésére. 

Jelenleg folyamatban van egy átfogó, országos vizsgálat egy Uniós pályázat keretein belül, amelynek várhatóan 2020-ban lesz vége. Ezután az illetékes szakhatóságoknak le kell vonniuk a következtetéseket, valamint az eredmények függvényében ki kell dolgozniuk egy cselekvési tervet. Mindez persze még nagyon sok időt vesz igénybe, és bizony hosszú évek telhetnek el mire, valódi változások várhatóak. Egyelőre sem az eredményeket, sem megoldási lehetőségeket nem ismerünk, így azt sem tudhatjuk, hogy vajon az érintett háztartások kapnak-e bármilyen anyagi, vagy szakmai támogatást. 

Az átfogó megoldásig sem kell tétlenül várnod

A fentebb említett 3 megoldás közül 2 biztosan mindenki számára elérhető, akár már mától is! Nem kell tehát, hogy ölbe tett kézzel várd, hogy mikor telik meg a szervezeted ólommal. Ezzel a két tudatos megoldással akár azonnal javíthatsz életminőségeden, és tehetsz egészséged megőrzéséért. Bízunk benne, hogy a problémát hamarosan országosan is megoldják, de addig is egy kis odafigyeléssel megelőzheted az ólommérgezést.

Ezen az oldalon találsz olyan otthoni ivóvíztisztító készülékeket, amelyek képesek még a legmagasabb ólomtartalmat is közel 100%-ban eltávolítani. 

Szólj hozzá!

Rólunk

A tiszta egészséges ivóvíz “megszállotjai” vagyunk. Fáradhatatlanul keressük a hatékony és gazdaságos vízszűrő megoldásokat, amelyekkel tiszta-, friss ivóvízhez juthatunk kényelmesen, megfizethető áron az ásványvizes palackok környezetterhelése nélkül.

Ezen a weboldalon egy égető problémát a csapvíz ólomszennyezettségének kérdését járjuk körbe. Bemutatjuk a legkorszerűbb ólomszűrő víztisztító berendezéseket, amelyekkel az otthonodban -akár már holnaptól- kifogástalan minőségű, ólommentes víz folyhat a csapból.

A csapvízben lévő ólom a régi épületek lakóinak közel 50%-át érinti. Hogyan teszelheted a csapvized és mit tehetsz, ha magas ólomtartalmú víz folyik a csapodból? Töltsd le az ingyenes ebook-ot a legfontosabb információkért.

Legújabb bejegyzések

Kövess Facebook-on!

Scroll to Top

Tölts le az E-book-ot ingyenesen!

A csapvízben lévő ólom a régi épületek lakóinak közel 50%-át érinti. Hogyan tesztelheted a csapvized és mit tehetsz, ha magas ólomtartalmú víz folyik a csapodból? Töltsd le az ingyenes E-book-ot a legfontosabb információkért.