Hogyan kerül az ólom a csapvízbe és kinek a felelőssége-, feladata eltávolítani? ~ Olommentesviz.hu

Hogyan kerül az ólom a csapvízbe és kinek a felelőssége-, feladata eltávolítani?

Lehet, hogy te is azt hiszed, hogy az ólmot tartalmazó víz mendemonda, és előbb tartod hihetőnek az ufó vagy a jeti létezését, mint azt, hogy a csapvíz olykor kifejezetten káros is lehet. Pedig sajnos igaz, hogy a csapvíz Magyarországon sok helyen ólommal szennyezett. Íme, egy kis magyar rémtörténet a témában, és lerántjuk a leplet az igazi felelősről is.

Hogyan kerül az ólom a vízbe ?

A problémának történelme van: a vízvezetékeket a „régi, szép időkben” előszeretettel készítették ólomból, könnyű kezelhetősége és kedvező ára miatt. Innentől kezdve pedig a kocka el volt vetve, s már csak idő kérdése, hogy mikor kerül a káros elem a csővezetékek, szerelvények és azok forrasztásához használt anyagok korróziója során a rajta keresztülfolyó vízbe. 

A kioldódás mértéke és gyorsasága ugyanakkor egy többtényezős folyamat is, mert az a víz fizikai és kémiai tulajdonságaitól is függ. Minél lágyabb a víz, annál erőteljesebb a korrózió, de a víz savassága, PH értéke, valamint az alkalmazott vízfertőtlenítő szer is befolyással van a kioldódásra.

A másik befolyásoló tényező, hogy minél hosszabb ideig áll a víz a vezetékben, annál több ólmot tud kioldani belőle. Nem kellenek hozzá hónapok, vagy évek, hogy megtörténjen a baj: a közel maximális ólomkoncentrációt már akár 40-60 perc elteltével is elérheti a szennyezettség mértéke.

Milyen vezetékrendszeren keresztül kerül a lakásodba csapvíz?

Gondoltad volna, hogy a Fővárosi Vízművekhez tartozó vízvezetékhálózat mára 5 360 kilométer hosszú? A jó hír, hogy valóban nagyon odafigyelnek a víz tisztaságára, hálózatbővítésnél sem kell aggódnod, hiszen csak a legkorszerűbb anyagokat, gömbgrafitos öntöttvasat és KPE-t használnak. 

Vízművek ezen felül arra törekszik folyamatosan, hogy a rendszer minél biztonságosabb legyen: a régi bekötő vezetékeket folyamatosan újakra cserélik. 1997 és 2018 között megközelítőleg 30 ezer ólombekötést váltottak le 3,5 milliárd forintot meghaladó ráfordítással. Így a jelenleg üzemeltetett 233 ezer bekötő vezetékből ma már legfeljebb 3300 darab lehet részben vagy egészben ólomból. A pontos adatokat itt találod.

A probléma azonban jellemzően nem a vízművek által üzemeltetett szakaszon van, hanem a vízóra utáni vezetékekben, amiknek az állapota és cseréje a tulajdonosok felelőssége. Itt szokott leggyakrabban ólom kerülni a csapvízbe.

Tények és tévhitek az ólmos vízről

A közbeszédben és sokszor a hírekben is téves információk, és alaptalan rémhírek keringenek a tudományra, közegészségügyre vonatkozó témákban is. Az ólmos víz témában nem az egészségünk, hanem tájékozottságunk lehet elsősorban veszélyben.

A felkészületlen, nem megfelelően tájékozott hírforrások szerzői miatt sok esetben felesleges tömegpánik keletkezik, illetve sokan ki tudják használni az alaptalan félelmeinket, amikor álmegoldásokat ígérnek jó pénzért. Ám ennek ellenére (és egyben éppen ezért) joggal merülhet fel a fogyasztókban a kérdés: vajon tartalmaz-e ólmot az általuk fogyasztott ivóvíz?

Jelenleg a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvízben a legfrissebb mérések idején, 2013. december 25-én a csökkentett határértéket sem érte el az ólomtartalom. Pontos adatok ittÁm ez sajnos nem jelenti azt, hogy most boldogan félretehetjük a kérdés…

Egy EU-s projekt meghökkentő kutatási eredményei

A jó hír ellenére az ólom mégis jelen van a csapvízben, de mint említettük, a fogyasztó hálózatából kerül bele, így az nem a Vízművek felelőssége. 

Ezt az állítást az Európai Unió által finanszírozott pályázat mérési eredményei is alátámasztják. Az EFOP 1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” projekt 2017-ben indult, azzal a céllal, hogy felmérjék a lakosság ólomkitettségének kockázatát, és erre megoldásokat találjanak.

A vizsgálatból egyértelműen kiderül, hogy az ólom komoly kockázatot jelent a régi városrészekben és épületekben lakók jelentős részénél. Legutóbb november közepén vált nyilvánossá a projekt kapcsán újabb információ, amikor az InfoRádiónak Bufa-Dőrr Zsuzsanna, az NNK szakértője azt nyilatkozta, hogy az intézetükbe küldött, csapnyitáskor nyert közel 3500 db vízminta 30-40 százaléka volt szennyezett, vagyis ezekben a literenkénti ólomkoncentráció meghaladta a 10 mikrogrammot.

Bufa-Dörr Zsuzsanna, az NNK szakértőjével készült riportot itt hallgathatja meg. 

 

Kinek a hibája az ivóvíz ólomszennyezett-sége?

Sajnos azt kell mondanunk, hogy a tiéd, vagy a tiétek, ha több tulajdonosa is van a vízórának. Az ólom nem a vízszolgáltató hálózatából kerül a poharakba, hanem az épületeink régi ólomvezetékeiből.

Csak és kizárólag a tulajdonosok a felelősek ennek eltávolításáért, feltéve, ha ólommentes vizet szeretnél fogyasztani.

A témához kötődően elkészült egy ólomkockázati térkép is, ami megmutatja az épületek kora alapján, hogy mekkora esély lehet annak, hogy régi ólom bekötő csövek bújnak meg az otthonok falai mögött.

A budapesti térkép mindenki számára elérhető az alábbi webes felületen

Más települések kapcsán is tájékozódhatsz az alábbi linken: https://efop180.antsz.hu/csapviz-olomtartalom-kockazati-terkep.html

Milyen megoldások vannak az ólom eltávolítására?

Ha teljeskörűen tájékozódsz, és szembesülsz azzal, hogy az ólmos dolog nálad is probléma lehet, akkor itt az idő, hogy mindent megtegyél azért is, hogy ne károsítsa a csapvíz az egészségedet. Néha a baj megelőzése és kiküszöbülése egyszerűbb, mint gondolnád.

  1. Az egyik leggyorsabb átmeneti megoldás, ha kifolyatod a csapot, mielőtt innál a csapvízből. Kisebb épületek esetén legalább 1, nagyobbak esetén legalább 5 percig folyasd a csapot, ha ivó- vagy főzővízre van szükséged. Így biztos, hogy a régi felszálló vezetékekből is kifolyik a kioldódott ólommal szennyezett víz. Ha már kifolyattad, érdemes kancsóba és üvegbe tölteni annyi vizet, hogy egész napra elegendő mennyiség álljon rendelkezésedre, így nem kell minden alkalommal újra eljátszanod ezt a procedúrát. Lehetőség szerint használj üveg-, vagy kiváló minőségű, BPA mentes műanyag edényeket, hogy ne rontsd tovább a víz minőségét.
  1. Középtávon remek megoldás lehet egy háztartási ivóvíztisztító berendezés felszerelése is. Az ólom eltávolítására speciális készülékeket fejlesztettek ki a gyártók és ha megfelelő minőséget választasz, még a határértéket sokszorosan meghaladó ólmot is képesek maradéktalanul eltávolítani a vízből. Jelen pillanatban ez a legracionálisabb, elérhető megoldás a háztartások legtöbbjének. Itt találsz hatékony vízszűrő megoldásokat.
  1. A vízvezetékek teljes cseréje lenne a végleges megoldás az ólomszennyezés megszüntetésére, ennek megvalósítására azonban kevés a reális esély a magas költségek és az többi lakóval való egyeztetés miatt.

Az ólomszennyezés alattomos jelenség, mert nem érezni a víz ízén, nem látszik a színén, éslaboratóriumi vizsgálatok nélkül lehetetlen észrevenni a jelenlétét. Mégis igen fontos, hogy megszabadulj tőle, hiszen a kismamák és a gyerekek egészségére már rövid távon is ártalmas, a felnőttek esetében pedig évek is kellhetnek, mire az orvosok rájönnek, hogy bizonyos tüneteknek az ólommérgezés áll a hátterében.

Ne feledd, hogy az ólom a te felelősséged !

Ha tetszett a cikk, szólj hozzá, vagy oszd meg ismerőseiddel.

Ha szeretnél többet megtudni a csapvíz ólomszennyezettségéről, töltsd le az ingyenes e-book-ot az oldal jobb oldalán. A legfrissebb hírekért látogasd meg és kedveld Facebook oldalunkat.

Szólj hozzá!

Rólunk

A tiszta egészséges ivóvíz “megszállotjai” vagyunk. Fáradhatatlanul keressük a hatékony és gazdaságos vízszűrő megoldásokat, amelyekkel tiszta-, friss ivóvízhez juthatunk kényelmesen, megfizethető áron az ásványvizes palackok környezetterhelése nélkül.

Ezen a weboldalon egy égető problémát a csapvíz ólomszennyezettségének kérdését járjuk körbe. Bemutatjuk a legkorszerűbb ólomszűrő víztisztító berendezéseket, amelyekkel az otthonodban -akár már holnaptól- kifogástalan minőségű, ólommentes víz folyhat a csapból.

A csapvízben lévő ólom a régi épületek lakóinak közel 50%-át érinti. Hogyan teszelheted a csapvized és mit tehetsz, ha magas ólomtartalmú víz folyik a csapodból? Töltsd le az ingyenes ebook-ot a legfontosabb információkért.

Legújabb bejegyzések

Kövess Facebook-on!

Scroll to Top

Tölts le az E-book-ot ingyenesen!

A csapvízben lévő ólom a régi épületek lakóinak közel 50%-át érinti. Hogyan tesztelheted a csapvized és mit tehetsz, ha magas ólomtartalmú víz folyik a csapodból? Töltsd le az ingyenes E-book-ot a legfontosabb információkért.